Ріпа, завдяки зусиллям селекціонерів, віднедавна набула нових форм, барв і смакових відтінків. У насіннєвих магазинах вам запропонують десятки сортів цього корисного коренеплоду. Дізнаємося, чим вони відрізняються, і за якими критеріями потрібно вибирати ріпу.
Глаша
Цей надранній сорт не дарма назвали жіночим ім’ям, що м’яко звучить. “Глаша” виправдає найкращі надії любителів ріпи – у неї чудовий смак. Вагу набирає вона швидко, не вимагає особливої турботи.
Опис. У ріпок сплюснута форма. Шкірочка і м’якоть – білі. М’якоть щільна, вирізняється особливою соковитістю. З неї готують салати, використовують у кулінарії для приготування різних страв, консервують. Вага коренеплоду – 70-100 г.
Терміни посадки. Ранньостиглий сорт. Від моменту посіву до технічної стиглості проходить 40-47 днів.
Особливості вирощування. Насіння “Глаші” висівають у квітні у відкритий ґрунт – тоді урожай можна збирати влітку. Щоб отримати ріпу на зиму, висів проводять у першій декаді липня. Глибина посадки – 2 см. Коли з’явиться перші листочки, зайві сходи виривають – між сусідніми кущами має бути 10 см. Щоб отримати хороший урожай, ріпу потрібно вчасно поливати, полоти, розпушувати, підживлювати мінеральними добривами.
Збір врожаю. Коренеплоди, що досягли стиглості, легко висмикуються із землі. Прибирати врожай пора, коли ріпки збільшаться до 5-6 см у діаметрі. Сорт годиться для тривалого зберігання.
Золота куля (Голден Болл)
Цей сорт не дарма отримав свою назву – його коренеплоди жовті та округлі. Сорт належить до середньоранніх. Відрізняється високими смаковими та товарними якостями.
Опис. Маса – до 400 г. Шкірочка жовтуватого відтінку, тонка. М’якоть світло-жовта, соковита, смак м’який. Їдять у свіжому та переробленому вигляді – варену, смажену, парену.
Терміни посадки. Сіють на глибину 1-1,5 см. Схема посіву – 20х20 см. Час висіву – з початку теплої весни до кінця червня місяця.
Особливості вирощування. Холодостійкий сорт. Вирощують під плівкою і без неї. Період росту від сходів до технічної зрілості – 70 днів. Рекомендується своєчасно проріджувати і регулярно розпушувати міжряддя. Проріджування починають після появи четвертого листка. Між рослинами має бути 8-10 см. Вологолюбний сорт, чуйний до комплексних добрив. Не терпить тіні, потрібно висаджувати тільки на сонячному місці. Найкращі ґрунти для “Золотої кулі” – легкосуглинкові.
Збір врожаю. Відрізняється стабільно високою врожайністю – 3 кг/кв. м. Чудова лежкість. Прибирають ріпу вибірково – у міру досягнення потрібної величини. Ріпу для закладки на зберігання висмикують із ґрунту незадовго до холодів. За один сезон можна виростити два врожаї. На зимове зберігання краще закладати коренеплоди літнього посіву.
Вчені виявили, що в ріпі міститься рідкісний елемент – глюкорафанін. Він запобігає розвитку раку та цукрового діабету.
Снігуронька
Належить до ранньостиглих сортів. Назва ідеально відображає властивості цього сорту – ріпа біла, ніжна і солодкувата на смак, без гіркуватості та гостроти. Вживають у всіх видах. Корисна при діабеті та ожирінні. Стійка до цвітушності.
Опис. Округлі плоди білого кольору. Тонкий осьовий корінець. Вага – 60-70 г. Біла м’якоть, соковита і ніжна.
Терміни посадки. Висадка для літнього споживання – кінець квітня, для зимового – кінець червня. Насіння заглиблюють на 2 см. Схема посадки – 12х6 см.
Особливості вирощування. Визріває за 47-60 днів. Вирощувати можна у відкритому і закритому ґрунті. Добре переносить затіненість. Росте на суглинних і супіщаних ґрунтах. Любить вологу. За час росту ріпу регулярно поливають, розпушують 2-3 рази, прополюють у міру потреби.
Збір врожаю. З одного квадратного метра відкритого ґрунту можна зібрати до 3-3,5 кг ріпи, закритого – 7,5 кг.
Білосніжка
Сорт дозріває рано. Назва відповідає білосніжним коренеплодам. Свіжі молоді ріпи можна їсти сирими, у вареному або пареному вигляді. Містить величезну кількість вітаміну С.
Опис. Маса коренеплоду – до 80 г. Залежно від технології вирощування, маса плодів може становити від 80 до 200 г. Біла рівна ріпа з тонкою шкіркою має соковиту м’якоть, що хрумтить. Листя яскраво зелене. Довжина коренеплоду 3-4 см, діаметр – 4-5 см. Форма – округла або плоско-округла. М’якоть ніжна, щільна, не гірка, смак – відмінний. Листя напівпрямостояче, зелене.
Терміни посадки. Від моменту появи листя до технічної стиглості – приблизно 70 днів. Сіють наприкінці квітня-початку травня. Друга посадка – червень-липень.
Особливості вирощування. Сорт легко переносить прохолоду, може рости на тінистих ділянках. Відстань між сусідніми рослинами – 10-15 см, між рядами – 25 см.
Збір врожаю. Висока врожайність. Добре зберігається при закладці на зиму. Зберігається без проблем близько двох місяців. Має товарний вигляд. Легке висмикування з ґрунту. Показники врожайності – до 4,5 кг з квадратного метра.
Міланська рожева
Ця ріпа не схожа на класичні сорти. Недосвідчені городники запросто можуть сплутати Міланську рожеву ріпу з редискою – через біло-рожеве забарвлення. Це скоростиглий сорт, плодів довго чекати не доводиться, всього 50 днів – і можна смикати ріпку. Відрізняється високими врожаями, стійкістю до хвороб і квітучості.
Опис. Коренеплід плоскоокруглий, сплюснутий. Верх – рожево-бордовий, низ – білий. Шкірочка рівна, гладенька. М’якоть біла, соковита, солодкувата, негостра. Маса – від 60 до 150 г.
Терміни посадки. Висівати можна в різні терміни. З початку весни до кінця липня. Вже через 3-5 днів після висіву, на ґрунті з’являються паростки.
Особливості вирощування. Добре росте на суглинних і супіщаних землях. Спеку не любить, ідеальні умови для росту – 15-18°С. Холодостійка, може запросто пережити заморозки – до -2°С. Любить полив і світло. Висівають насіння за схемою 12х6 см. Насіння заглиблюють на 1,5-2 см. За час вегетації міжряддя розпушують 2-3 рази.
Збирання врожаю. Збирати врожай Міланської ріпи можна до трьох разів за літо. Проблем із витягуванням із ґрунту не виникає.
Ріпа, яку вживають регулярно, чинить на організм болезаспокійливу, протизапальну, антибактеріальну, протиракову та імуностимулювальну дію.
Біла ніч
Це ріпа-гігант. Її коренеплоди можуть важити півкілограма. Цей унікальний середньостиглий сорт виведений чеськими селекціонерами, а в вирощують із 1997 р.
Опис. Вага – до 500 г. Ріпи округлі, денце – увігнуте. Колір – білий. Їхній розмір удвічі більший, ніж у звичайних сортів – ріпки виростають до 12 см у діаметрі. Навколо шкірки відсутній корковий шар. М’якоть соковита, білого кольору, не твердне з часом. Розетка у рослини майже притиснута. Листя середньої довжини, колір – зелений. Листя злегка опущене. Цінні смакові характеристики. Застосовують у лікувальному та дієтичному харчуванні. Можна варити, парити, солити, запікати.
Терміни посадки. Посівні роботи починають у травні.
Особливості вирощування. Технічна стиглість настає на 70-72 день. Глибина висіву – 1,5-2 см. Вирощують у відкритому і закритому ґрунті. Потребує своєчасного поливу, підживлення, розпушування. Сорт чуйний до добрив, особливо добре росте на торф’яних ґрунтах. Ідеальна для росту температура – 18-20°С.
Збір врожаю. Коренеплоди заглиблені в ґрунт не повністю, тому витягуються дуже легко. Урожайність висока і дружна – 8 кг з квадратного метра. Час збору врожаю – липень. Хороша лежкість.
Дуняша
Середньостиглий сорт, який цінують за дієтичні та смакові якості. Смак ріпи – солодкуватий. Додають у сирому вигляді в салати, використовують у кулінарії – запікають, роблять начинки тощо. д. “Дуняша” холодостійка, витривала і добре переносить тінь.
Опис. Коренеплоди округлої форми. Колір – жовтий, шкірка гладенька. М’якоть золотисто-жовтого кольору, ніжна і соковита. Вага – 160-190 г.
Терміни посадки. Час висіву – з квітня до липня. Схема посадки – 10-15х20-40 см. Насіння заглиблюють на 1 см.
Особливості вирощування. Від появи сходів до технічної стиглості – 65-70 днів.
Збір врожаю. Урожайність 2,3-2,9 кг з квадратного метра.
Снігова куля
Належить до середньостиглих сортів. Однаково гарний для літнього вживання і для закладки на зиму. Сорт ідеальний для дієтичного харчування. Листя додають у салати. Їдять у сирому вигляді, відварюють, парять.
Опис. Плоди округлі, великі та гладкі, в діаметрі до 6 см. Біло-кремового відтінку. Вага – 250-300 г. Відрізняється щільною м’якоттю, вона білувата, соковита, приємна на смак. Стійкий до цвітушності. Належить до високорослих сортів. Хороші товарні якості.
Терміни посадки. Висаджувати насіння можна в кілька прийомів. Щоб насолоджуватися ріпою влітку, насіння треба посіяти навесні. Щоб отримати коренеплоди для зимового вживання, насіння треба висадити влітку. Діапазон термінів висадки – з квітня до початку літа.
Особливості вирощування. Період дозрівання – 75-80 днів. Грядки роблять заздалегідь. Вносять мінеральні добрива в перекопаний ґрунт. У борозенки глибиною 1 см сіють насіння. Відстань між сусідніми борозенками – 20-25 см. Коли з’являться сходи, їх слід прорідити, залишивши між рослинами 10 см – щоб коренеплоди вільно розвивалися.
Збір урожаю. Відрізняється стабільно високою врожайністю – 3-4 кг з квадратного метра. Відмінна лежкість.
Ріпа в кілька разів корисніша для серця, ніж родзинки та курага. Вона також має унікальні цілющі властивості – сечогінні, ранозагоювальні, протизапальні, антисептичні, анестезувальні, антисептичні. Соком ріпи лікують кашель, біль у горлі, астму, безсоння.
Петровська-1
Цей середньоранній сорт виведений Всеросійським НДІ селекції та насінництва овочевих культур. На території РФ вирощується з 1950 р. Петровська 1 – лідер рейтингу за смаковими якостями. Ідеальний для вирощування в середній смузі . Вживають у свіжому, підсмаженому і пареному вигляді влітку і в осінньо-зимовий сезон.
Опис. Ріпа сплюснута, округла, денце – увігнуте. Маса – 200-250 г. Шкірочка і м’якоть – світло-жовті. Дуже смачна і соковита м’якоть – трохи солодкувата і гостра на смак. Розетка притиснутого типу. Листя розсічене, зелене, коротке, зелене.
Терміни посадки. Насіння висаджують із квітня по липень. Схема посадки – 10-15х22-30 см. Глибина посадки – 1 см. Сорт відрізняється гарною схожістю.
Особливості вирощування. Дозріває за 58-84 дні. Любить вологість, чуйна до комплексних добрив. Рекомендується запилення золою – для захисту від шкідників. Після появи 4-го листка сходи проріджують. Інтервал між сусідніми рослинами – 7-10 см. Відмінно росте на суглинках. Віддає перевагу сонячним ділянкам.
Збір урожаю. Стандартна товарна врожайність – 3-3,5 кг на квадратний метр. Лежкість задовільна. Коренеплоди виривають вибірково – у міру дозрівання. За літо можна виростити 2 врожаї. На зиму закладають коренеплоди від літньої висадки.
Орбіта
Пізньостиглий сорт, холодостійкий і вологолюбний. Відмінний смак.
Опис. Форма коренеплоду – округла. Вага – 120-160 г. Колір – білий. Біла м’якоть, соковита, ніжна.
Терміни посадки. Час висіву – з квітня до липня. Схема посадки – 20х20 см. Насіння заглиблюють на 1-2 см. Сорт холодостійкий і тіньовитривалий.
Особливості вирощування. Від сходів до технічної зрілості – 80-85 днів. Проріджують з інтервалом 10 см.
Збір урожаю. З одного квадратного метра можна отримати до 2,6-2,9 кг ріпи. Ріпа рекомендована для зимового зберігання.
Комета
Сорт, очевидно, отримав свою назву за оригінальну форму – ріпа надзвичайно витягнута. Стійкість до хвороб і цвітушності.
Опис. Плоди рівні, гладкі, молочного кольору, форма – циліндр. У нижній частині – потовщення. Смак приємний. М’якоть соковита, білого кольору, ніжна. Вага – 150-200 г. Листя зібране в напівпрямостоячу розетку. Листя зелене, зі слабозігнутою верхівкою.
Терміни посадки. Висадка насіння на початку травня. Глибина посадки – 2 см. Схема посадки 3х10 см.
Особливості вирощування. Від перших сходів до технічної зрілості проходить 73-75 днів. Висаджувати рекомендується на сонці. Найкращі ґрунти для росту Комети – легкі, слабокислі. Ґрунт рекомендується удобрити золою. Сорт холодостійкий, непогано росте в тіні. Ґрунт між рядами слід своєчасно розпушити. “Комета” вологолюбна. Сходи проріджують, залишаючи відстань між рослинами – 5-10 см.
Збір врожаю. Збирають два врожаї. Перший – для літнього споживання, другий – для закладки на осінньо-зимовий період. Збирають урожай у період 20 липня – 20 серпня. Урожайність: 3-4 кг на квадратний метр.
Сніжок
Ранньостиглий сорт із відмінним смаком. Стійкий до стеблування і бактеріозу. Годиться для вживання в сирому й обробленому вигляді.
Опис. Плоди округлі, білого кольору. Вага – 60-90 г. Можуть виростати до 200 г. Шкірочка тонка, м’якоть ніжна і соковита.
Терміни посадки. Висаджування у 2 етапи – весняне та літнє. Насіння заглиблюють на 2 см. Схема висадки – 20х10 см.
Особливості вирощування. Від появи сходів до дозрівання проходить 48-52 дні. Добре переносить тінь і холод. Проріджують після появи 1-2-х листків. Інтервал між сусідніми рослинами – 10 см. Добре росте на сонячних ділянках.
Збір врожаю. Ріпа заглиблена в ґрунт на 1/3 і легко висмикується. Відрізняється хорошою лежкістю. Коренеплоди прибирають після досягнення ними 5 см у діаметрі.
4 “казкові” сорти
Вітчизняні селекціонери, які займаються виведенням нових сортів ріпи, просто не могли не згадати про легендарну російську казку “Ріпка”. Виведеним сортам вони присвоїли імена найактивніших персонажів.
Онучка
Ранній сорт. Відрізняється цікавим забарвленням. На вигляд – великий редис. Ріпа смачна. “Онучку” використовують переважно для салатів.
Опис. Коренеплоди великі, вагою 300-330 г. Форма – округла. Шкірка рівна і гладка, світло-фіолетова у верхній частині, в нижній – біла. М’якоть сильно соковита, білого кольору, щільна і солодка.
Терміни посадки. Сіють у відкритий ґрунт. Час висіву – квітень. Для другого врожаю насіння сіють на початку липня. Глибина посадки – 2 см.
Особливості вирощування. Відрізняється коротким вегетаційним періодом. Період дозрівання – 45-50 днів. Коли з’являться 1-2 справжніх листочки, можна прорідити сходи. Інтервал між кущиками – 10 см.
Збір врожаю. Урожай масовий, розмір коренеплодів однаковий. Смикають ріпку при досягненні нею 5 см у діаметрі. Добре лежить – можна закладати на зиму.
Жучка
Ще один ранньостиглий сорт із “казкової” серії. Володіє відмінними смаковими якостями. У їжу вживається у свіжому вигляді, також використовується в кулінарії для приготування різних страв.
Опис. Округла ріпка з гладкою шкіркою. Забарвлення шкірки – жовте. М’якоть теж жовта, вирізняється соковитістю і ніжністю. Вага – 120-140 г.
Терміни посадки. Висадка для літнього споживання – ранньою весною, для зимового – в середині липня. Насіння сіють у борозенки, глибина загортання – 1-2 см.
Особливості вирощування. Період від сходів до технічної стиглості займає 47-55 днів. За наявності 1-2 справжніх листочків потрібно прорвати сходи. Рослину необхідно регулярно зволожувати, полоти, розпушувати і удобрювати. Чуйна до сонця.
Збір врожаю. Урожай масовий. Коренеплоди благополучно транспортуються і зберігаються. На одному квадратному метрі може вирости до 2-3 кг коренеплодів. Перший урожай знімають вибірково – коли ріпи доростають до 5-8 см.
Дідка
Ранній сорт із “казкової” лінії. Придатний для вживання в сирому, солоному і вареному варіантах.
Опис. Рівні округлі коренеплоди двоколірного забарвлення. Шкірочка тонка, блискуча. Верх фіолетовий, низ – білий. М’якоть соковита, солодкувата. Вага – 125-140 г.
Терміни посадки. Для літнього врожаю ріпу сіють у квітні, для зимового – на початку липня. Проріджують при появі першої пари листочків. Проміжки – 10 см.
Особливості вирощування. Тривалість визрівання – 43-53 дні. Вирощують в основному без плівки.
Збір врожаю. З метра квадратного збирають до 4 кг ріпи. Прибирають, коли ріпа виросте до 5 см.
Бабка
Це ранній високоврожайний сорт із високими смаковими якостями. Вживають у свіжому та обробленому вигляді.
Опис. Виглядає як класична ріпа – жовта і трохи приплюснута. Плоскоокруглі гладкі коренеплоди досягають ваги 150 г. М’якоть тверда і соковита, золотисто-жовтого кольору.
Терміни посадки. Сіють двічі – навесні для літнього, а влітку – для зимового споживання. Глибина посадки – 1-2 см. Схема посадки – 20х15 см.
Особливості вирощування. Можна вирощувати на ґрунтах різного типу. Проріджують у фазі 1-2 листків. Потребує своєчасного поливу. Треба прополювати бур’яни. Рекомендується висаджувати на сонячних ділянках. Термін визрівання – 60-80 днів.
Збір врожаю. Добре зберігається. Літній урожай збирають вибірково – виривають ріпки, що досягли 5-8 см. Восени врожай збирають масово – за один прийом. Прибрати ріпу треба до заморозків. З квадратного метра збирають до 5-6 кг ріпи.
Годувальниця
Середньостиглий сорт. Використовують для приготування салатів, для смаження, тушкування, запікання, фарширування. “Годувальниця” стійка до бактеріозу і передчасного стеблування. Відмінні смакові та товарні якості.
Опис. Напіввертикальна розетка листя. Листя зелене, верхівка – середньо-вигнута. Плоскоокруглі коренеплоди, основа увігнута. М’якоть жовтого кольору, вирізняється соковитістю і ніжністю. Вага – 200-250 г.
Терміни посадки. Посадка проводиться з квітня до липня. Схема висадки – 10х20 см. Глибина загортання – 1 см.
Особливості вирощування. Від появи перших листочків до досягнення стиглості – 80-90 днів. Потребує зволоження, розпушування і підживлення.
Збір врожаю. Урожайність – 3-4,2 кг з 1 кв. м. м. Добре лежить взимку.
Російський розмір
Головна перевага цього сорту – величина коренеплодів. Це дуже велика ріпа, а виглядає вона точнісінько як у казках. Щоправда, щоб ріпа виросла до заданих розмірів, за нею потрібно доглядати – поливати, розпушувати, підгодовувати. Відмінні смакові якості. Можна їсти в сирому, пареному, смаженому і вареному вигляді.
Опис. Вага коренеплодів досягає 2 кг. Плоскоокруглі плоди жовтого кольору. М’якоть хрустка і соковита, трохи солодкувата. Стебло з плодами і насінням формується на другому році зростання.
Терміни посадки. Висаджують насіння в період з кінця квітня до початку травня. Схема посадки – 15х20 см. Глибина загортання – 1 см.
Особливості вирощування. Сонцелюбний сорт, краще плодоносить на пухких і некислих ґрунтах. Любить зволоженість і легко витримує холоди. Потребує прополки та розпушування. Може пережити заморозки до -3°С. Оптимальна температура для росту – 15-18°С. Період дозрівання триває 35-40 днів.
Збір врожаю. Чудово зберігається – можна їсти “Русский размер” всю зиму. Легко витягується із землі.
Луна
Належить до середньопізніх сортів. Витривалий і невимогливий овоч. Використовують у сирому вигляді протягом усього зимового сезону. “Луна” стійка до бактеріозу.
Опис. Вага – 130-240 г. Розетка напівпрямостояча. Листя зелене, верхівка – слабозігнута. Коренеплоди округлі, з тонкою і гладкою шкіркою жовтого кольору. М’якоть ніжна і соковита, жовтого відтінку.
Терміни посадки. Сіють двічі, для літа – у квітні, для зими – наприкінці червня. Насіння заглиблюють на 2-3 см. Посадка проводиться за схемою – 10х30 см.
Особливості вирощування. Час визрівання – 66-74 дні. Чудово росте на легкосуглинистих землях. Віддає перевагу сонцю. Ростять у відкритому ґрунті та під плівкою. Потребує регулярного поливу, розпушування, бажане підживлення.
Збір врожаю. Урожайність 2-2,3 кг з квадратного метра. Урожай дружний. За літо можна отримати 2 врожаї. На зиму закладають ріпу від літнього посіву.
Дитяча мрія
Середньорання ріпа. Відрізняється високим вмістом вітамінів і солей калію, магнію, натрію, кальцію, заліза, фосфору. Їдять у сирому, пареному, відвареному, солоному і печеному вигляді.
Опис. Кругла ріпа жовтого кольору. Маса – до 200 г. Тонка та рівна шкірка. М’якоть щільна і соковита.
Терміни посадки. Перший посів у квітні, другий – наприкінці травня. Глибина – 1-2 см.
Особливості вирощування. Від сходів до технічної зрілості проходить 65-80 днів. Відрізняється холодостійкістю.
Збір урожаю. Дружно формується врожай. Хороша лежкість.
Травнева жовта
Скоростигла столова ріпа, яка за сприятливих умов може виростати до 1,2 кг. Відрізняється високим вмістом цукру – його в ній до 7%, гарним смаком – без гостроти.
Опис. Плоско-округла форма плодів. У верхній частині ріпи колір шкірки зеленуватий, у нижній частині – білий. М’якоть жовтуватого кольору.
Терміни посадки. Перше висаджування у квітні, друге – на початку липня. Висаджують на глибину 1-2 см.
Особливості вирощування. Дозріває за 60-75 днів. Чуйна до поливу і підживлення.
Збір врожаю. Належить до середньовурожайних сортів. Їдять ріпу відразу після збору – сорт не годиться для тривалого зберігання.
Токіо (листова ріпа)
Дуже скоростиглий листовий сорт. Його цінують за ніжну, соковиту зелень, яку можна їсти сирою або додавати в салати. Листя ріпи “Токіо” багате на аскорбінову кислоту і каротин.
Опис. Розетка з суцільнокрайнім великим листям. Форма листя – округло-овальна. Колір – темно-зелений. Опушення у листя немає.
Терміни посадки. Висів насіння у квітні.
Особливості вирощування. Зрізати свіжу зелень можна через 25-30 днів після висіву насіння. Сорт стійкий до холодів. Любить зволожений ґрунт – потрібен регулярний полив. Щоб захистити рослину від хрестоцвітної блішки, потрібно провести необхідні агротехнічні заходи.
Збір врожаю. Зривати зелень можна вже в травні-червні.
Тягнемо-потягнемо
Середньопізній сорт із хорошими дієтичними та смаковими характеристиками. Ця ріпа на смак – солодкувата. У кулінарії використовують у всіх видах – її смажать, тушкують, запікають, їдять сиру. Стійкість до цвітушності.
Опис. Форма коренеплоду – округла, жовта шкірка – гладенька. Колір соковитої та ніжної м’якоті – жовтий. Вага – 100-120 г.
Терміни посадки. Час висіву – з квітня до липня. Схема посадки – 10-15х20-40 см. Насіння заглиблюють на 1-2 см. Сорт холодостійкий і тіньовитривалий.
Особливості вирощування. Від сходів до технічної стиглості – 65-72 дні. Проріджують, інтервал – 10 см. Догляд звичайний – полив, прополка, розпушування, підживлення мінеральними добривами.
Збір врожаю. З одного квадратного метра можна отримати до 2,5 кг ріпи.
Інші сорти
На ринку ріпа представлена десятками сортів. Кожен інтернет-магазин насіння пропонує своїм покупцям насіння ріпи в широкому асортименті. Крім вищеописаних – найбільш популярних, городникам пропонують такі сорти:
- Грибовська. Середньостиглий сорт. Верхня частина – фіолетова, нижня – жовтувата. Великі коренеплоди з соковитою твердою м’якоттю. Період дозрівання – 60 днів. Добре зберігається в зимовий час. Стійкість до холоду.
- Палений цукор. Коренеплоди чорного кольору, рівні, не розтріскуються. Форма – подовжена. М’якоть – біла. Вага – 300 г. Холодостійка, відмінний товарний вигляд, рекомендується для приготування салатів. Потребує поливу, любить сонце.
- Брязкальце. Салатний сорт. Вага – 60-90 г, максимум – до 200 г. Період дозрівання – 50 днів. Округлі коренеплоди білого кольору. Тіньовитривалий сорт із хорошою лежкістю.
- Пурпурова. Середньоранній сорт. Період дозрівання – 55-65 днів. Вага – 100-120 г. Форма плодів – округла. М’якоть біла і соковита. Верхня частина фіолетового кольору, нижня – білого. Має пікантний смак.
- Червоне сонечко F1. Гібрид із дивовижним смаком. Немає характерної для ріпи гірчинки. Форма плодів – округло-плеската. Колір – малиново-рожевий. Період дозрівання – 45-60 днів. Вага – 150-300 г. Холодостійка культура, вимоглива до поливу і світла.
- Гейша. Вага – 60-200 г. Вегетація триває 45-60 днів. Коренеплоди округлої форми, колір – білий. Немає специфічного присмаку. Стійка до цвітушності.
- Лепешка. Вага – до 200 г. Вегетація триває 80-90 днів. Форма плодів – плоско-округла. М’якоть біла, м’ясиста, ніжна, вкрай соковита. Відмінні смакові якості.
- Петровська 1. Вага – 60-150 г. Період вегетації – 65-75 днів. Холодостійкий і тіньовитривалий сорт. Дружний урожай. Плоскі або плоскокруглі плоди. Колір – жовтий. М’якоть – золотисто-жовта, тверда, солодка і соковита.
- Пурпурлепоп. Вага – 100-200 г. Період вегетації – 45-50 днів. Гладкі коренеплоди плоскої форми. Верхівка – пурпурно-рожева, основа – біла.
- Голландська біла. Скоростигла ріпа, придатна для тривалого зберігання. Білі плоди з соковитою м’якоттю і приємним смаком. Містять бурштинову кислоту – біостимулятор широкої дії.
- Карельська білом’яса. Середньостигла ріпа з гладкою шкіркою зеленувато-фіолетового кольору. Соковита біла м’якоть. Слабогострий смак. Дуже врожайний сорт із хорошою лежкістю.
- Червона шапочка. Середньостиглий сорт. Плоди видовжені, білого кольору, на верхівці – пурпурове забарвлення. Вага – 200-250 г. Відмінні смакові якості. Сорт стійкий до цвітушності. Рекомендований для дієтичного харчування, у разі діабету та ожиріння.
- Сноуболл. Ранньостигла ріпа. Білі круглі коренеплоди з соковитою і щільною м’якоттю.
- Сапфір. Скоростиглий сорт. Листова салатна ріпа. Зелень використовують для салатів. Листки готові через 30 діб після сходів.
- Спринтер. Ранньостиглий сорт із дрібними, трохи приплющеними плодами. Колір – білий, головка – лілова. М’якоть біла і соковита.
- Ювілейна-85. Ранньостигла ріпа. Округлі білі коренеплоди. Біла ніжна м’якоть. Вага – 105-120 г.
- Рання пурпурова ріпа. Ранньостиглий сорт, виведений зарубіжними селекціонерами. Округлі коренеплоди діаметром 8-12 см. Колір – білий, верхівка – пурпурова. Вага – 65-90 г. Білосніжна м’якоть дуже соковита і солодка.
- Російська казка. Середньоранній сорт. Округлі плоди. Шкірочка тонка, жовта. Відмінний смак. Дружне формування врожаю.
Як вибрати відповідний сорт
Щоб виростити на ділянці соковиту і смачну ріпу, треба не тільки подбати про неї – вчасно прополоти, полити, підживити, а й правильно вибрати сорт. Сортів ріпи дуже багато, і перш ніж вибрати насіння, треба визначитися – а яка власне ріпа вас цікавить.
Поради, як вибирати сорт ріпи:
- Терміни дозрівання. Завдяки селекціонерам сьогодні існують ранньостиглі сорти, які дозрівають за 45-55 днів. Якщо ви хочете швидко отримати врожай для літнього вживання, вибирайте ранні сорти. Для закладки на зиму краще брати середньостиглу або пізню ріпу, що дозріває відповідно за 60-80 і 100-120 днів.
- Районування. Щоб отримувати максимальні врожаї, селекціонери виводять сорти спеціально для певного клімату. Є сорти, які чудово ростуть у середній смузі , а для Уралу і Сибіру пропонуються інші варіанти.
- Смакові якості. Кожен городник може підібрати собі ріпу з відповідними смаковими якостями – солодкувату, терпку, з гіркуватістю або без неї, гостру і негостру.
- Розміри. Той, кому до вподоби великі коренеплоди, може посадити ріпу, що виростає до 1-2 кг. Ті, хто віддає перевагу дрібнішим плодам – вибирають сорти з діапазону – 60-400 г.
- Зовнішній вигляд. Багато городників люблять нові, незвичайні форми і кольори. Ріпа сьогодні представлена не тільки в традиційному жовтому кольорі та приплюснуто-округлої форми. Є сорти з довгими і круглими коренеплодами, є ріпа зелена, біла, пурпурна, фіолетова, чорна, рожева, двоколірна.
Нижче в таблиці представлені найпопулярніші сорти ріпи, що відрізняються періодом дозрівання, смаком, районуванням і розмірами.
Типи сортів |
Сорт ріпи |
Ранні (40-60 днів) | Глаша, Білосніжка, Онука, Жучка, Золота куля, Травнева жовта, Снігуронька, Токіо, Сніжок, Сапфір, Спринтер, Ювілейна-85, Гейша. |
Середні (60-90 днів) | Снігова куля, Дитяча мрія, Годувальниця, Карельська білом’яса, Червона шапочка, Грибовська, Дуняша, Комета, Лепешка, Біла ніч. |
Пізні (від 90 днів) | Комета, Місяць, Тягнемо-Потянемо, Орбіта |
Великоплідні | Біла ніч, Російський розмір, Петровська-1, Міланська. |
Солодкі | Гейша, Біла ніч, Білосніжка, Петровська-1, Золота куля, Біла ніч. |
Для Підмосков’я | Петровська-1, Міланська, Снігуронька, Біла ніч, Гейша. |
Для Уралу та Сибіру | Палений цукор, Грибівська місцева. |
Ріпа – незаслужено призабутий овоч, який вартий уваги городників. Коренеплід може стати прекрасним доповненням до вашого столу. Цей вітамінний овоч має унікальний набір корисних речовин і оригінальний смак. А головне, сьогодні кожен городник може знайти сорти на свій смак.