Як би парадоксально це не звучало, але основною точкою споживання води в будинку є зовсім не ванна кімната, а кухня, змішувачем на якій за статистикою користуються як мінімум в 10 разів частіше. Саме тому кухонний кран повинен бути надійним, міцним і, крім цього, пристосованим до вирішення основних завдань. Як же вибрати якісний змішувач і на що слід звернути увагу при покупці?
Особливості кухонного змішувача
Головними особливостями кухонного змішувача є:
- висота. Він повинен бути досить високим для того, щоб можна було набирати воду в високі каструлі;
Крани діляться на три групи: низькі (до 19 см), середні (від 19 до 24 см) і високі (вище 24 см). Оптимальним варіантом можна вважати другі, хоча остаточний вибір моделі залежить від параметрів кожної конкретної мийки та інших факторів.
- форма. Кухонні крани повинні бути вигнутими. Виробники пропонують широкий асортимент різних моделей: Г-подібний, S-подібний або U-образний.
Існують також гнучкі моделі, форму яких можна при необхідності змінювати.
- можливість повороту. Особливо якщо він встановлений на мийці з двома чашами.
Змішувач для ванної кімнати використовувати на кухні вкрай не рекомендується, оскільки більшість таких моделей не відповідають як мінімум одному, а частіше всім перерахованим вимогам.
Види кухонних змішувачів
Кухонні змішувачі діляться на три основних типи.
Двохвентильні

Колись найбільш популярна модель, яка і сьогодні часто зустрічається на наших кухнях. Вона відрізняється високою надійністю і простотою ремонту.
Двохвентильні змішувачі являють собою конструкцію з одним зливом і двома вентилями, розташованими по сторонам. Кожен вентиль відповідає за подачу холодної або гарячої води, яка, змішуючись в центральному виливу, утворювала потік необхідної температури.
В якості запірного механізму виступають кран-букси, оснащені гумовим або керамічним клапаном.

Перевагами можна вважати високу надійність, простоту експлуатації і ремонту (в більшості випадків досить замінити гумову прокладку) і невисоку вартість.
До недоліків відноситься трохи застарілий дизайн, хоча деякі виробники навмисно підкреслюють цей параметр, оснащуючи такими змішувачами «ретро-кухні».
одноважільні

Найпоширеніші на сьогоднішній день змішувачі. Їх головною особливістю є те, що регулювання тиску і температури води здійснюється за допомогою одного важеля. Як показала практика, це досить зручно.
Робота забезпечується спеціальним картриджем, виготовленим з кераміки або твердого пластика. У разі виходу з ладу він повністю замінюється, що робить ремонт приладу досить простим, але щодо дорогим.

Існують моделі змішувачів з одним важелем, в яких регулюється тільки натиск води, а її температура виставляється на спеціальному термостаті, встановленому, як правило, під мийкою. Такі пристрої актуальні в тих випадках, коли температура гарячої води в стояку досить висока – понад 60 градусів. Завдяки термостата можливість ошпарити руки практично повністю виключається.
сенсорні

Пуск води здійснюється легким дотиком до спеціальної панелі управління або до корпусу змішувача. Існують навіть безконтактні моделі, вода з яких автоматично починає бігти, як тільки в поле роботи потрапляють руки або посуд. Це істотно зменшує витрату води, а також допомагають уникнути проблем із затопленням.
Сенсорні моделі дозволяють максимально точно виставити бажану температуру і силу потоку води. Єдиним їх недоліком можна вважати високу вартість.
Після того як ми познайомили вас з типами кранів, розглянемо їх основні параметри, на які необхідно звернути увагу при покупці.
Конструкція виливу
Перше, на що варто звернути увагу при виборі кухонного змішувача – це конструкція виливу, або «гусака». Він може бути литим або збірним.

Литі моделі відрізняються більш високою надійністю і, як правило, мають меншу вартість. Збірні ж моделі практичніші, оскільки дозволяють не тільки повертати гусак в горизонтальній площині, а й змінювати кут його нахилу, а в деяких випадках і довжину.

Останні моделі з висувним виливом особливо функціональні. Завдяки йому користуватися змішувачами можна не тільки в мийці, але і за її межами. Вони відмінно підійдуть для кухонь, обладнаних двома або більше мийками.

Існують моделі з двома виливу – литим стаціонарним і гнучким висувним. Такі змішувачі можна назвати професійними, їх установка на домашніх кухнях не цілком виправдана.
Конструкція сопла
Ще один момент, на який має сенс звернути увагу – це конструкція сопла. Вона може бути двох видів: з аератором і з лійкою-душем. Остання розрахована як на миття посуду, так і на «делікатну» промивку ніжних продуктів, таких як свіжа зелень або ягоди. Оптимальним варіантом стане змішувач з можливістю перемикання режимів роботи сопла, правда, і його ціна буде на порядок вище.

Матеріал змішувача
Важливим фактором є матеріал, з якого зроблений змішувач:
- сталеві прилади відрізняються невисокою ціною і цілком стерпним якістю;

- силумін. Це сплав алюмінію з кремнієм. Найчастіше використовується для виробництва недорогих одноважільних моделей. Крім порівняно невисокої ціни такі вироби не можуть «похвалитися» ні зовнішнім виглядом, ні довговічністю;
- змішувачі з бронзи і латуні відрізняються хорошими функціональними якостями і мають досить привабливий зовнішній вигляд. Якщо не звертати уваги на їх високу вартість, можна сказати, що це найкращий варіант для кухні;

- пластмаса. Недорогий і практичний матеріал, який володіє відмінними антикорозійними і теплопровідних якостями. Але в довговічності пластмаса, як не крути, програє металу;

- керамічні мають відмінний зовнішній вигляд, але в експлуатаційних властивостях програють практично всім іншим моделям, незважаючи на запевнення рекламних слоганів.
Зовнішнє покриття змішувача може бути виконано з хрому, емалі або нержавіючої сталі.
Хромовані і сталеві крани дуже практичні, вони досить гармонійно впишуться практично в будь-який інтер’єр.
Емальоване покриття хоч і презентабельно виглядає, але при експлуатації на ньому легко утворюються відколи й подряпини.

Спосіб установки

Перед покупкою змішувача необхідно визначитися зі способом його кріплення. Існує два варіанти: з кріпленням до стіни над мийкою і з кріпленням до стільниці. Функціональних відмінностей між цими різновидами практично немає, так що вибір в даному випадку залежить від особливостей кожної конкретної кухні.
Додаткові функції
Найбільш затребуваною додатковою функцією є система фільтрації. Такі моделі, звичайно, коштують дорожче, але користь від вживання очищеної, практично джерельної, води з лишком окупає зайві витрати.

Як правило, фільтрація здійснюється за допомогою двох фільтрів – вугільного і мембрани. Проходження води через фільтри трохи зменшує силу напору, тому часто змішувачі з фільтрацією мають два виливу: один призначений для очищеної води, інший – зі звичайною водою для миття посуду.
Також до додаткових функцій відносять перемикач для пральної та посудомийної машин, який дає можливість уникнути прокладки складної системи підведення води до побутової техніки.
Дизайн

На сьогоднішній день виробники пропонують крани найрізноманітніших стилів – від ретро до хай-тека. Природно, вибір в першу чергу залежить від ваших особистих переваг, але не варто забувати про те, що прилад повинен гармоніювати з мийкою і вписуватися в загальний дизайн кухні.

Виробники
Для того щоб вибрати якісний змішувач необов’язково бути висококваліфікованим сантехніком. Досить придбати виріб від відомого, добре себе зарекомендував виробника. Звичайно, за «марку» доведеться доплатити, але зате ви застрахуєте себе від незапланованих витрат, пов’язаних з ремонтом неякісного виробу. Радимо вам звернути увагу на:
- Oras (Фінляндія);
- Grohe, Hansgrohe, (Німеччина);
- Damixa (Данія);
- Vidima (Болгарія);
- Hansa (Німеччина);
- Gustavsberg (Швеція);
- Jacob Delafon (Франція).
З вітчизняних придивіться до таких марок, як Акватон, сантехпрібора, Санмікс, а також до виробів Мотовиліхинський сантехнічного заводу.
Купувати змішувачі невідомих фірм або ж взагалі позбавлених торгової марки вкрай не рекомендується, навіть з огляду на їх дуже низьку вартість.
Відео: рекомендації по вибору змішувача для кухні
На закінчення пропонуємо вам невеликий відеосюжет з рекомендаціями щодо вибору кухонного змішувача.
Який висновок можна зробити з усього вищесказаного? Звичайно, змішувач варто вибирати виходячи з особливостей кожної конкретної кухні. В першу чергу це твердження відноситься до дизайну. Отже, кухні в стилі ретро більше підійде двухвентильний змішувач, стилізований «під старовину», а кухні в стилі «хай-тек» більше буде відповідати прилад «космічного» дизайну з сенсорним управлінням. Що ж до функціональних можливостей, то тут багато що залежить від фінансових можливостей покупця. Деякі задовольняться «бюджетної» литий одноважельною моделлю, а інші захочуть обладнати свою кухню багатофункціональним змішувачем з висувним виливом та системою фільтрації води. Якщо ж говорити про «усередненому» варіанті з найкращим поєднанням ціна – якість, то це одні важелі лита модель з висувним виливом. Вдалого вам ремонту!