Щоб отримати рясний урожай черешні, необхідно грамотно вибирати сорти, враховуючи кліматичні особливості регіону вирощування і характеристики сорту. Усі сорти можна класифікувати залежно від термінів дозрівання і розділити на три види: ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі.
Ранні сорти
Ранньостигла черешня найбільш популярна у садівників, оскільки гарантує плодоношення вже наприкінці травня-початку червня. Ранні сорти відрізняються за типом вирощування, розміром ягід, врожайністю та іншими параметрами.
Валерій Чкалов
Різновид черешні з гучною назвою – результат мимовільного запилення Кавказької рожевої. Був рекомендований для вирощування на Кавказі, але прижився з часом на територіях з помірним кліматом. Пройшов випробування часом. За участю сорту було виведено багато відомих різновидів черешні. Валерій Чкалов вважається частково самоплідним, але хороші врожаї дає за наявності поблизу інших черешень (наприклад, Рання Марка, Скороспілка).
Плодоносить черешня на п’ятий сезон. Ягоди формує масивні, серцеподібні, смачні й ароматні. Кожна важить від 6 до 8 г. Вважається десертним сортом. Плоди містять вітаміну С в рекордній кількості 21,5 мг у 100 г. Валерій Чкалов характеризується розміром дерев 5-6 м з кроною пірамідальної форми. З дерев знімають від 50 до 150 кг плодів залежно від місця висадки.
Овстуженка
Отримано сорт від схрещування Компактної Веньямінова і Ленінградської чорної. Введений до Держреєстру по Центральному регіону країни. Дерево невелике швидкоросле, з піднятою кулястою кроною, що піднімається. Плодоносить рано і рясно, починаючи з 4 року. Може самозапилюватися, зав’язуючи до 5% плодів. Бажано висаджувати поруч запилювачі (Іпуть, Брянська рожева, Радиця тощо).). Середня врожайність до 100-102 ц/га.
Ягоди черешні середні, 4-4,5 г, округлі. Темно-червоні м’якоть і шкірка, кісточка яйцеподібна. Плоди соковиті, солодкі, їхній смак оцінюється на 4,2 з 5 балів. Сорт високостійкий до грибкових хвороб, добре переносить зими. Виводили Овстуженку для вирощування в Центральному регіоні, проте вона добре проявила себе на півдні Нечорнозем’я.
Аріадна
Універсальний різновид черешні раннього терміну дозрівання, районований по Центрально-Чорноземному регіону. Оригінатор: Всеросійський НДІ генетики та селекції плодових рослин ім. Овстуженка. И.В. Мічуріна. Аріадна вступає в плодоношення раніше за інших, на 3-й сезон. На високих, з пірамідальною кроною деревах утворюються середні за розміром плоскоокруглі плоди. М’якоть солодка хрящувата, оболонка щільна, червоного відтінку. Смакові якості чудові – 5 з 5 балів. Сорт дає хороші врожаї (54 ц/га) з хорошою транспортабельністю. Черешня не боїться холодів. Недоліків у сорту не виявлено.
Апрелька
Сорт виведений наприкінці 19 століття з неясного походження сіянця. З 1947 року районований по Північному Кавказу і Нижньоволзькому регіону. Апрелька поширена по всій країні, садівниками цінується як сорт надраннього терміну дозрівання: вона відкриває черешневий сезон наприкінці травня. Дерева самобезплідні та потребують запилення. Бажано висадити поруч черешні Дайбера чорна або Рамон Олива.
На 5-6 рік після переміщення в ґрунт Апрелька дає перші плоди. На середніх за величиною деревах з’являються дрібні – 3-3,5 г – ягоди. Вони заокруглені, дещо здавлені, з темною шкіркою. Сорт визнаний столовим. Плоди споживають свіжими, для переробки вони не годяться. Продуктивність Апрельки: близько 20 кг з дерева за перші роки плодоношення (на 5-7 рік), і понад 50 кг у пізньому віці. Черешня вирізняється середньою зимостійкістю, в роки розвитку хвороб уражається моніліозом, коккомікозом і клястероспоріозом.
Італійка
Рекомендований для випробування в Центрально-Чорноземному регіоні, цей сорт також успішно вирощують на півдні. Не вимогливий до ґрунту, не скороплідний. Італійка вперше плодоносить на 4-5 рік. Дерево акуратної форми, до 4 метрів у висоту. Потребує запилення. Черешня стійка до посухи і дає регулярні та великі врожаї: до 75-80 кг з дерева.
Ягоди округлі, 4-10 г, шкірка темно-червоного відтінку, м’якоть пружна, рожевата. Плоди солодкі. Італійка не відрізняється лежкістю, зате переносить холодні зими і чинить опір грибковим захворюванням.
Присадибна
Популярний сорт, ягоди якого відрізняються кольором: жовтий з яскравим рум’янцем. М’якоть кремова. Середня вага кожного плоду 4-6,5 г, загальна врожайність дерева – до 85 кг. Приблизно з 5 року і раніше (після визначення черешні на постійне місце) настає плодоношення. Дерево середнього розміру, до 4 метрів; крона округла, не дуже загущена. Сорт самобезплідний, запилювачі його: Скороспілка, Вінка, Валерій Чкалов.
Урожайність гібрида висока. Але сорт погано переносить транспортування і відрізняється середньою лежкістю. Використовується для вживання у свіжому вигляді, для виготовлення компотів, варення. Не боїться холоду. Районований по Центрально-чорноземному регіону, проте підходить для вирощування в областях Середньої смуги з помірним кліматом.
Іпуть
Один з найвідоміших ранніх сортів і високоврожайний: з одного дерева вдається зняти від 25 до 35 кг ягоди і більше. Дерево низьке, в середньому 3,5-4 м, рідше до 6 м, з пірамідальною густою кроною. Стійко переносить зміну погоди: посуху, мороз, вітер, а також найбільш небезпечні для черешні хвороби. Іпуть підходить для культивування в Підмосков’ї та областях з мінливим кліматом. Володіє непоганими адаптаційними якостями. Але вимагає запилення, підходять запилювачі: Тютчівка, Ревна, Овстуженка та інші.
Плоди добре переносять транспортування. Ягоди вагою до 9 г, міцні, темного відтінку – бордові, майже чорні. На смак (оцінений на 4,5 бала) кисло-солодкі, за нестачі тепла і сонячного світла виразно киснуть. Невеликий мінус – кісточка насилу відстає від м’якоті.
Бахор
Виведений у Самаркандській філії НДІ садівництва, сорт може похвалитися посухостійкістю. І переживає морози до -25 °C. Дозріває рано – у першій-другій декаді травня. Плодоносить на 4 рік. Дерево середньої величини, з округлою кроною, росте швидко. Плоди – темно-червоні, до 9 г кожен. М’якоть ніжна і щільна, має кислинку, але приємну.
Цей сорт універсальний, дегустатори оцінили смак плодів і компотів на 5 з 5 балів. Плоди добре переносять транспортування. Бахор дає хороші врожаї – від 40 до 65 г з дерева і вище залежно від його віку.
Красуня
Вдалий сорт для середньої зони садівництва. Сіянець від вільного запилення американської “Красуні Огайо”, отриманий білоруськими вченими в НДІ плодівництва. Сорт універсальний, скороплідний і частково самоплідний. Представлений сильнорослими рослинами з негустою кроною пірамідальної форми. Ягоди золотистого кольору з червоним рум’янцем на боці, серцеподібної форми, кожна 6-8 г. М’якоть кремова, сік солодкий із кислинкою. Дрібна кісточка легко від м’якоті відділяється.
На 4-й сезон збирають перший урожай, а до віку 8 років дерево дає до 18 кг плодів. Щоб давати стабільні врожаї, Красуні потрібне перехресне запилення і наявність запилювачів: Лікерна (в пріоритеті) та інших сортів. Зимостійкість Красуні вища за середню, проте їй необхідний особливий догляд і підготовка до зимівлі, оскільки відмічені випадки примерзання рослини.
Горянка
Середньоранній сорт, виведений у Дагестані. 19-20 квітня цвіте і дозріває вже до 1-12 червня. Середнє за висотою дерево з добре облиственою кроною дає плоди по 5-7 г, притиснуті з боків, з блискучою шкіркою темно-червоного відтінку. Усередині ягоди того ж кольору, соковиті, на смак солодко-кислі. Кісточка середня.
Сорт черешні стійкий до моніліозу, літніх посух (але не тривалих) і зимових морозів. Придатний для інтенсивного типу садів. Горянка потребує не спеціальної, а лише стандартної обрізки. Після висадки в сад, черешня вступає в плодоношення (приблизно на 4-5 рік). З дерев збирають по 19 кг ягід і більше.
Берекет
Сорт із Дагестану, включений у 2000 році до державного реєстру на Північному Кавказі. Отримали його, схрестивши два інших різновиди: Дрогана жовта і Квітнева чорна. Середнього розміру дерева дають великі (8-9 г) ягоди округлої форми. Шкірочка їх темна і тонка, але щільна. Усередині червона, солодка на смак і соковита м’якоть.
Термін цвітіння – кінець квітня, дозрівання 7-17 червня. Урожайність – близько 15 кг. Берекет чуйний на поливи і внесення добрив. Переживає морози і деякі захворювання. Може вирощуватися в північно-західних регіонах. З грибних хвороб у черешні відзначений моніліоз. Також на стані дерева негативно позначаються тривалі літні посухи. Такі зміни погоди призводять до в’янення.
Аннушка
Різновид раннього (3-5 роки) і стабільного плодоношення. Представляє українську селекційну школу (Артемівська дослідна станція) і районована для Північно-Кавказького регіону. Самоплідний. Дає великі врожаї – понад 15-20 кг з дерева. Ягоди великі, солодкі, темно-червоного забарвлення. М’якоть хрустка. Дегустаційний бал – 4,9.
Аннушка відрізняється транспортабельністю, стійкістю до захворювань і шкідників. Переносить температури високі та низькі (не нижче -35 °C). Загартовані за зиму саджанці дають хороші врожаї. З недоліків виділяють середню стійкість черешні до коккомікозу, чутливість до вологи та сильних вітрів. Аннушка висуває вимоги до ґрунту – він не повинен бути заболоченим.
Данна
Універсальний, частково самоплідний сорт раннього терміну дозрівання. Отримано шляхом запилення черешні Ленінградська червона із Золотою Лошицькою черешнею. Районували сорт по Центрально-Чорноземному регіону. Урожайність його середня. Вступивши в плодоношення на 5-6 рік, черешня дає досить великі одномірні плоди (масою до 7 г) з темно-червоною шкіркою. Їхній смак гарний, 4,7 з 5 балів.
Данна – сорт універсального призначення. З переваг можна виділити смакові якості, а також високу екологічну стійкість і ранні терміни дозрівання плодів. Черешня стійка до хвороб і шкідників, спеки, зимових морозів (вище середнього) і весняних заморозків. Культивувати Данну бажано на Північному заході країни.
Венера
Черешня, смак якої удостоївся найвищої оцінки (5 з 5 балів). Рано дозріває. На 5-6 сезон плодоносить. Дерево Венери середньої сили росту, має пірамідальну крону. Плоди великі, від 5-6 г, округлі. Червоне – основне їхнє забарвлення. М’якоть ніжна, кісточка добре відстає.
Сорт молодий, виведений у 90-ті роки 20 століття, універсальний, самоплідний частково. Рекомендовані зони вирощування: Північно-Кавказький і Центрально-Чорноземний регіони, Астраханська область. Переваги сорту: щорічна врожайність, висока зимостійкість, раннє дозрівання, великі ягоди, привабливі зовні та високого смакового достоїнства.
Придонська
Російська черешня, виведена в НДІ ім. А. М. Горького. Мічуріна. Самоплідний сорт, але розміщення неподалік Ревни та Іпуті впливає на врожайність. Сприятливий клімат для вирощування – у Північно-західному регіоні. Перший урожай очікують лише до 6-го року, пізніше врожайність досягає 25 кг з одного дерева.
У липні достигають плоди Придонської. Дерево виростає до 3,5 м у довжину, маючи рідкісну крону. Ягоди одномірні, до 5 г. Шкірочка криваво-червоного відтінку, а м’якоть – рожево-червона. Вона дуже соковита, з помітними “хрящиками”. Сорт має високий імунітет проти хвороб, типових для даної культури. Без шкоди здатна пережити спеку і холоди до -28 °C.
Валерія
Сорт універсальний із високою врожайністю. Виведений у 60-70-ті роки. Характеризується підвищеною стійкістю до коккомікозу, інші хвороби погано переносить. У теплих областях дає вдвічі більше врожаю, ніж у холодних (до 60 кг). Дерева сильнорослі із середньої густоти кроною округло-розкидистої форми. На них дозрівають ягоди насиченого кольору – червоного, але часом доходить до майже чорного відтінку.
Середня вага плодів 8 г. М’якоть темна і м’ясиста, з рожевими прожилками. Смак насичений. Плоди можна консервувати. Сорт також цінують за морозостійкість.
Ярославна
Ранній сорт, виведений у 1956 р. у Донецьку. Включений до Державного реєстру по Північно-Кавказькому регіону. Відмінна риса черешні – висока стійкість до розтріскування (за великої вологості). І сорт можна садити в дощових районах. Ярославна може рости і в тіні, але ґрунтам віддає перевагу родючим і прогрітим. Також потребує запилювачів.
Ярославна дає врожай на 5 рік, до 10 років до 100 кг з одного дерева. Він виростає до 3-4 м. Ягоди великі – 8-12 г. Шкірочка щільна, і це сприятливо позначається на транспортуванні. Різновид уражається грибковими інфекціями, але до коккомікозу не схильний. Добре переживає холоди і посуху.
Бігарро Бурлат
Черешня, виведена у Франції в 20 столітті. Популярний у Європі, в висаджується недавно, але користується любов’ю садівників. Це ранній сорт, що дає врожай одним із перших. На середньорослому дереві з круглою кроною з’являються великі (від 6 г) плоди. Колір ягід насичено червоний. За смаком відмінні. Продуктивність – 80 кг плодів із дерева.
Черешня Бігарро Бурлат середньої зимостійкості, сприйнятлива до розтріскування ягід після дощу. Але проявляє відносну стійкість до грибних хвороб і цінується за високі товарні якості. Представляє інтерес для вирощування на слаборослих підщепах. Відповідний клімат – помірний; це південь , Крим, вся Україна.
Рання рожева
Різновид, визнаний одним із найсмачніших. Дозріває в середині червня. Сорт районований у Нижньоволзькому і Центрально-Чорноземному регіонах, але користується популярністю на півдні Центрально-Чорноземної зони. Рання рожева має середньої величини дерево з облиственою кроною. Плоди невеликі, але привабливі: жовтого кольору з червоним рум’янцем. М’якоть кремова. Переваги сорту – опірність морозам і основним захворюванням, до яких схильна черешня. З мінусів виділяють низьку транспортабельність і не дуже великий розмір ягід (у середньому 5 г).
Середньостиглі сорти
Цей різновид черешні приносить урожай, починаючи з середини червня і закінчуючи першими числами липня. Переносить поворотні заморозки гірше ранніх сортів, маючи при цьому кращі товарні якості ягід. Плоди можна використовувати і для споживання свіжими, і для консервування.
Гастинець
Черешня середнього терміну дозрівання. Виведено сорт білоруськими вченими-помологами від схрещування Червоної щільної та Аеліти. Він частково самоплідний. Початок плодоношення – на 2-3 рік після розміщення саджанців у землю. Дає високі врожаї – до 32 т/га, стійкий до коккомікозу і не уражається моніліальним опіком, нормально переживає зимівлю. У Білорусі ягоди Гастинця збирають у липні, а в дозрівання трохи запізнюється.
У цього сорту швидкорослі дерева, з кроною середньої густоти, піднесеною і широкою. Плодоносить великими округлими ягодами вагою понад 6 г. Основне забарвлення ягід помаранчеве, а покривне – темно-червоне. Усередині – жовта, борошниста, щільна і соковита м’якоть і овальна кісточка. Гастинець має високу оцінку дегустаторів: 4,8 із 5 балів. Смак ягідок повний і насичений.
Дрогана жовта
Виведений у Німеччині та названий ім’ям селекціонера. Сорт популярний у всьому світі, вирізняється хорошими адаптаційними якостями. Підходить для середньої смуги, зокрема вирощування в Підмосков’ї. Дрогана жовта – один із небагатьох сортів жовтої черешні. Її ягоди мають насичений колір, при цьому сік прозорий. Ягоди великі, до 8 г кожна. Смак їхній приємний, не нудотний. Сорт належить до універсальних.
Дерево сильноросле, до 6 м у висоту. З одного знімають до 100 кг врожаю. Рослина добре переживає не сильні морози та відносні посухи. З позитивних якостей Дрогани жовтої відзначають і її несприйнятливість до грибкових хвороб. Мінуси – погана транспортабельність. Ягоди тріскаються при заморожуванні та сильній вологості, а кора дерева уражається в дощові роки.
Василіса
Плід роботи українських селекціонерів – сорт, батьками якого стали Донецьке вугіллячко і Донецька красуня. Дає одні з найбільших ягід – до 15 г кожна. Забарвлення плодів яскраво-червоне. На смак освіжаючі, солодкі, зі щільною м’якоттю. Гарні як у свіжому вигляді, так і в компоті. Черешня популярна серед дачників. Її дерево невисоке (4 м) і гіллясте. Перші черешеньки з’являються на 3-й рік після висадки. Дозрівають у червні, але в дощове літо урожай очікують у липні. Сорт не надто морозостійкий (витримує до -25 °C), переживає посухи, протистоїть характерним захворюванням.
Народна Сюбарової
Цей сорт популярний у білоруських селекціонерів і садівників. Виведений селекціонером Сюбаровою Е.П. Відмітна риса черешні – дуже потужне могутнє дерево, яке виростає до 6 м у висоту. Її крона широка і розлога, не боїться навіть найсильніших вітрів. Народна Сюбарової відрізняється загальною невибагливістю. Не вимоглива до якості субстрату. Сорт підходить для всіх регіонів: дає стабільний урожай і в південних областях, і в Сибіру. Саджанці добре приживаються на різних ґрунтах.
Ягоди Народної Сюбарової темно-червоного кольору, шкірка глянцева. Плоди важать від 5 до 6 г кожен. З одного дерева можна зібрати до 55 кг ягід. Перші знімають на 4 рік після висадки, визріває сорт у другій половині червня. Плоди дає щорічно. Черешня добре переносить хвороби, а коккомікозом не уражається.
Бичаче серце
Цей різновид черешні, іменований також Воловим серцем, за часів СРСР було рекомендовано для вирощування на території Азербайджану, Грузії та південних регіонів. Але сьогодні кордони розширилися, сорт можна успішно вирощувати на Чорнозем’ї і навіть у центрі . Черешня має великі плоди, зовні схожі на сердечко, як його зазвичай зображують на папері. Вага ягід – до 10 г. Забарвлення темно-гранатове, майже чорне.
Дерева мають пірамідальну форму. Залежно від ґрунту, на якому вирощуються, середньої величини або більш рослі. Сорт скоростиглий, пропонує високі врожаї. Витривалий до холодів і недуг, практично не уражається коккомікозом. Є й мінуси: великі плоди погано зберігаються і транспортуються. А в сиру погоду черешня може потріскатися.
Долорес
Черешня, отримана від схрещування сорту Наполеон чорна і Любської вишні. Оригінатор: Дагестанська дослідна станція. Дозріває 10-19 червня. Універсальна. Компоти і варення з Долорес високої якості, також високо оцінюються якості смакові (5 з 5 балів). На дереві заввишки 3-4 м з густооблиственною розлогою кроною з’являються ягоди вагою близько 6 г. Шкірочка їхня досить тонка, темна: пурпурно-фіолетова, майже чорна з цятками темно-червоного кольору. М’якоть соковита, тане в роті.
Перше плодоношення дерева – на 4-5 рік. Долорес легко переживає посухи, хоча дуже сильна спека за відсутності дощів може спровокувати затримку в рості та відмирання деяких пагонів. Сорт відрізняється хорошою морозостійкістю. Має імунітет до грибкових захворювань за винятком коккомікозу.
Ревна
Виведена в Брянську з сіянця Брянської рожевої, від неї сорт успадкував найкращі якості. Це врожайність, стійкість до грибків і морозостійкість, міцні плоди, що не виявляють схильності до розтріскування. Дерево Ревни середньої висоти, з пірамідальною кроною. Схильна до інтенсивного росту гілок. Ягоди плоскоокруглі, в основі верхівки невелика біла крапка. Один плід важить 4-5 г, але трапляються й екземпляри до 7,5-8 г. Колір шкірки і м’якоті темно-червоний. Смак оцінений на 4,9 бала з 5.
Черешня позиціонується як частково самоплідна. Але так зав’язується не більше 5%, для нормального плодоношення необхідно мати в безпосередній близькості сторонні запилювачі. Сорт Ревна нескоростиглий. Дерево починає давати плоди на 5 рік життя, але лише до 10 років входить у повну силу плодоношення. Урожайність – у середньому 73 ц/га.
Великоплідна
Сорт селекції Інституту зрошуваного садівництва УААН. Дозріває на останньому тижні червня. Плодоносить, починаючи з 4-х років. Як видно з назви, ягоди дуже великі, кожна 12-14 г, доходить і до 18 г. Ягідки щільні, мають темно-червоне забарвлення. М’якоть теж темно-червона, на смак кисло-солодка. Дерево середньоросле, до 5 метрів у висоту. З одного можна зняти 55-70 кг (за перші 7 років).
Сорт частково самоплідний; Сюрприз, Бігарро Оратовського, Франсіс – це найкращі запилювачі. Великоплідна добре переносить зими та посухи. Ідеальні райони для її вирощування: Крим, Краснодарський край, південь країни. Але і в середній смузі сорт успішно культивується. Черешня слабо уражається коккомікозом і бактеріальним раком кісточкових, стійка до моніліозу. Ягоди добре переносять транспортування.
Прощальна
Належить до середньопізніх видів: визрівання плодів відбувається 10-20 червня в середній широті. Може похвалитися високою і стабільною врожайністю: 160 центнерів з гектара і більше (60-80 кг з дерева за сезон). Розводять сорт у лісостепових і степових районах країни. Прощальна – одна з найкращих черешень – велика, смачна. Один плід досягає ваги 12-14 г. Колір темно-червоний, м’якоть жовтувата, соковита і кислувата. Кісточка відділяється легко.
Сорт частково самоплідний, але для поліпшення продуктивності рекомендується висадити поруч інші черешні (2-3 види). Підходять для Прощальної: Аеліта, Валерія, Етика, Дрогана жовта, Валерій Чкалов та ін. Перший урожай з’являється на 4-5 рік життя. Сорт невибагливий, вважається зимостійким. Непогано переносить і спекотну погоду.
Генеральська
Середньо-пізній сорт, що дозріває наприкінці червня – на початку липня. Виведений на Україні. Регулярно дає врожай, до 50 кг з одного дерева. Плоди черешні досягають 12 г за вагою. Вони м’ясисті, з кислинкою, щільні, відзначені 4,8 балами за п’ятибальною шкалою за смак. Забарвлення шкірки ягід – жовте з карміновим рум’янцем (воно з’являється від перебування на сонці).
Дерева сорту сильні та рослі. Генеральська черешня добре переносить зими, не вимоглива до умов вирощування. Відрізняється високою транспортабельністю, але не на тривалі відстані. Потребує запилювачів (Тютчівка, Іпуть).
Фатеж
Невибагливий у плані вологи і підгодівлі сорт, який вільно можна вирощувати на присадибних ділянках. Фатеж боїться морозів, але не любить сильних вітрів, і бажано висаджувати дерева на сонячній стороні. Плодоносить сорт на 4-5 рік після висадки, дає 30 кг ягід у перші роки, потім – до 50 кг. Рослини досягають у висоту 3-4 метрів.
Гілки потужні, крона розлога правильної форми. Плоди формуються рівномірно. Ягоди мають однаковий розмір і вагу (4-5 г). Забарвлення шкурки червоне, але з жовтими вкрапленнями. Сорт має терпку кислинку, щільна м’якоть від кісточки відділяється добре.
Сюрприз
Сорт високих смакових якостей з відмінною врожайністю. Плодоношення починається з 5 року, плоди дозрівають до середини липня. На середніх за висотою деревах з’являються великі ягоди (до 10 г вагою) овальної форми. Забарвлення їхнє гранатово-червоне, шкірка темна. М’якоть має кислуватий присмак і вишневий аромат.
Сюрприз не переживає великі морози, зате стійкий до посухи. Кора може уражатися опіками. Для вирощування підходять південні регіони країни, але деревам необхідний правильний догляд. Як і іншим самобезплідним сортам, Сюрпризу необхідні запилювачі.
Дайбера чорна
Середньостиглий сорт, виведений ще в 19 столітті (в Криму) і перевірений часом. Черешня не скороплідна, перший урожай з’являється на п’ятий рік посадки, але з одного дерева – високого і гіллястого – можна зібрати 90 кг ягід і більше. Плоди досягають ваги 6-7 г, забарвлення їх темне, м’якоть яскраво-червона, соковита.
Дайбера чорна добре приживається на півдні, а в більш холодних і дощових частинах країни погано плодоносить, уражається хворобами. До захворювань черешня середньостійка. Не переносить морозів, максимум – до -24 °C. Найкращі сорти запилювачі для Дайбери – Рамон Олива, Гедельфінгер, Жабуле, Золота.
Аделіна
Російський сорт столового призначення, отриманий у результаті схрещування Слави Жукова і Валерія Чкалова. Дерево швидкоросле, досягає 3-4 метрів. Крона у формі піраміди, густа, піднесена. Ягоди середніх розмірів, серцеподібні, по 5-6 г. Забарвлення темно-червоне, м’якоть червона, щільна. Кісточка легко відділяється. Сорт рекомендований для вирощування в помірному кліматі: центральних і південних регіонах. Потребує запилення (підходять сорти Поезія і Річиця).
Середня, але стабільна врожайність Аделіни, з роками вона збільшується від 10-15 кг і по наростаючій. Максимально можна зібрати 140 ц/га. Сорт вимагає регулярного поливу, погано переносить посуху. Морозостійкість також невисока, але це стосується не дерева, а квіткових бруньок. До хвороб і шкідників Аделіна відносно стійка, але мінуси компенсуються відмінними смаковими якостями ягід.
Пізні сорти
Черешні пізнього терміну дозрівання починають плодоносити в кінці липня і аж до вересня. Їх вирощування – можливість продовжити черешневий сезон і насолодитися смаком свіжих ягід тоді, коли ранні та середні сорти вже відцвіли. Крім того, це дає змогу почати транспортування і зберігання ягід пізніше, збільшуючи їхні шанси долежати до осені.
Пам’яті Астахова
Пізній сорт, що визріває ближче до середини серпня. Відрізняється швидкістю росту. Дерева виростають до 4-4,5 м, з округлою і не дуже загущеною кроною. Плоди черешні презентабельні – насиченого бордового кольору, одномірні, великі, від 8 г і більше, з тонкою шкіркою. Дрібна кісточка добре відділяється від м’якоті. Смак оцінюється на 4,8 бала.
Ягоди визрівають через 5-6 років після висадки саджанця. Середня врожайність: близько 30 кг з одного дерева. Сорт Пам’яті Астахова рідко уражається типовими для культури хворобами, а зимостійкість у нього на рівні -25…-28 °C. Тобто його можна вирощувати в середній смузі.
Кордія
Пізньостигла черешня, масове дозрівання якої припадає на середину-кінець липня. Сорт виведений чеськими селекціонерами і отриманий як випадковий сіянець. Підходить для вирощування в південних регіонах , хоча може культивуватися і в умовах середньої кліматичної смуги, наприклад, у Центральному і Північно-Західному регіонах. Кордія відрізняється регулярним і рясним плодоношенням. Одне дерево дає 25-50 кг (на 4-5 рік). Ягоди дуже великі (8-12 г) і соковиті, темно-червоного кольору.
Плоди Кордії універсального призначення, хоча більше підходять для десерту, переносять транспортування і надлишок вологи. Молоді рослини чутливі до морозів і потребують додаткового захисту, а дорослі дерева переносять заморозки до -25 °C. Спеку сорт теж погано переносить, у посушливі періоди дерева потребують регулярних поливів. Кордія самобезплідна, поруч необхідно висаджувати черешню з подібним терміном цвітіння.
Тютчівка
Один із найкращих сортів черешні для вирощування в середній смузі країни: зимостійкий, з низькою сприйнятливістю до грибків. Селекціонований у Брянську на основі сіянця відомого сорту Червона гребля. Дерево компактне, з не надто розлогою рідкісною кроною і великим листям. На 5 рік черешня плодоносить. З’являються великі округлі плоди (в середньому 5-7,5 г). Покривне забарвлення темно-червоне в цяточку. М’якоть щільна, сік світло-червоний. На смак Тютчівка оцінена на 4,9 бала.
Цвіте і дозріває черешня пізно. При самозапиленні зав’язує до 6% плодів. Бажано висадити поруч інші сорти (Овстуженка, Іпуть, Радиця). Максимальна врожайність сорту – 40 кг з дерева. У великих господарствах збирають 97 ц/га. Тютчівку обирають садівники за високу продуктивність, щільні, великі та транспортабельні плоди та їхній відмінний смак.
Стаккато
Один з найпізніших сортів черешні, ягоди якого придатні до вживання на початку серпня (в 1-10 числах). Самоплідний і запилювачів не потребує. Виведений у Канаді та вирощується з 2000 року. На третій рік після висадки дерева починають приносити плоди, продуктивність їх дуже висока. Ягоди великі, від 9 до 12 г. Вони блискучі, красиві, соковиті й ароматні, не обсипаються і не тріскаються в дощову погоду. Колір плодів – червоний, ближче до бордового. Дегустаційна оцінка ягід – 4,8 балів.
Дерева середньорослі. Зимостійкість сорту хороша, також він стійкий до основних хвороб. Стаккато – один з головних промислових сортів черешні в Європі, вирізняється хорошою транспортабельністю.
Лапінс
Канадський сорт, погано переживає морози і користується популярністю в південних районах . Має самоплідне, сильноросле дерево, його крона піднесена і куляста. Ягоди великі за розміром, овальної форми, забарвлені в темно-червоний колір (близький до чорного). Маса плодів – від 8 до 10 г. М’якоть соковита, солодка, але присутня нотка кислинки.
Лапінс висаджують на обмеженому просторі, т. к. дерево не займає багато місця, а гілки його ростуть вгору. Сорт вимогливий до ґрунту і чутливий до рівня вологості. Проти грибкових інфекцій і моноліозу імунітет слабкий або відсутній. Але Лапінс цінують за смак (4,8 бала за п’ятибальною шкалою), високу продуктивність і презентабельний зовнішній вигляд.
Світхарт
Перспективний пізній сорт, батьківщина якого – Канада. Не потребує запилювачів. Якщо дерево щеплене, вже на другий рік воно дає врожай. А при зрошенні врожайність сягає 150 ц/га. Дерева невисокі, з густою овальною кроною. Ягоди великі, маса може доходити до 12 г. Колір їх темно-червоний, вони серцеподібної форми, трохи подовжені і з щільною шкіркою. М’якоть ніжна і соковита. Позитивні властивості сорту Світхарт – зимостійкість, великі плоди з гарним смаком, їхня висока транспортабельність (не розтріскуються) і рясний урожай щороку.
Брянська рожева
Російський “рожевий” сорт, виведений у Брянську і районований у Центральному регіоні. Зовнішній вигляд пізнаваний – ягоди Брянської мають рожеве забарвлення, вони округлі, міцні, вагою до 5-6 г. М’якоть жовтувата. Плоди соковиті, але не тріскаються від надлишку соку і добре переносять транспортування, зберігання. Плодоносить черешня на 5 рік. Урожай збирають у середині липня, з одного дерева знімаючи 20-40 кг ягід.
Дерева великі, з густою кроною, холодостійкі, але можуть важко переживати весняні перепади температур. Зате сорт стійкий до коккомікозу, клястероспоріозу і моніліального опіку.
Регіна
Виведена німецькими селекціонерами, ця черешня популярна в Європі та . Підходить для промислового та фермерського вирощування. Скоростигла – плодоносить на 3-4 рік. Не самоплідна, оптимальні сорти-запилювачі: Самміт, Лапінс. Регіна має невисоке, середнього зросту дерево, його крона не надто загущена. Рослина витримує сильні холоди: морози до -25 °C.
Дозріває ця черешня пізніше за інші сорти – з середини липня. Ягоди Регіни великі, темно-червоного кольору, вагою близько 8 г кожна. Плоди насиченого смаку, оцінка дегустаторів – 5 з 5 балів. Витримують тривале транспортування і довго не псуються. Якщо ягоди перестигають, вони не обсипаються з дерева, не тріскаються. Також сорт має гарний імунітет – не піддається багатьом грибковим захворюванням.
Алая
Вирощена в Північно-Кавказькому регіоні, черешня рекомендована для вирощування в цьому регіоні. Представлена рослим деревом із піднесеною, помірної густоти кроною. Плоди яскраво-червоні, круглі, по 8-10 г кожен. М’якоть кисло-солодка, в міру щільна, оцінка смаку 4,8 бала.
Плоди придатні для переробки. Урожайність Алої вища за середню: 50 кг з дерева. Черешня дозріває пізно, в повне плодоношення вступає на 5-й рік. Різновид відносно стійкий до грибкових захворювань і холодів, але погано реагує на нестачу тепла під час цвітіння. Цінують Алу і за високу товарність.
Бряночка
Плід роботи російських селекціонерів – черешня, виведена для північних районів. Дерево невибагливе і холодостійке. Не потребує зимового укриття і переносить морози до 30 °C. Дерево росте інтенсивно і досягає висоти трьох метрів. Ягоди маси 4,5-7,5 г, широкосерцеподібні. М’якоть і шкірка забарвлені в темно-червоний колір. Смак оцінено на 4,7 бала з 5. Рекомендована черешня для споживання у свіжому вигляді.
Урожайність сорту хороша: в середньому 93 ц/га і максимум 308 ц/га. Цвіте і дозріває Бряночка пізно (в липні), в плодоношення вступає на п’ятий рік. Самобезплідна, запилюється сортами Тютчівка, Іпуть. Перевага Бряночки – морозостійкість. Відзначено також високу стійкість до коккомікозу, середню – до клястероспоріозу і моніліозу.
Вибираючи сорт черешні для культивування на невеликій присадибній ділянці або в промислових масштабах на продаж, необхідно враховувати багато факторів. Чи підходить цей різновид для місцевого клімату, якої можна очікувати врожайності і на який рік після висадки. Чимале значення мають смакові якості ягід, а також їхній товарний вигляд.