Розведення курей в домашніх умовах на яйця і м’ясо: правила, особливості, вигода від бізнесу

Одним із найпопулярніших напрямків у птахівництві є розведення курей. Це можливість отримувати домашню продукцію вищої якості, яку можна також пустити на реалізацію, налагодивши ринок збуту. Щоб ця справа була успішною, вкрай важливо правильно вибрати породу курей для розведення, а також освоїти техніку їх утримання.

Кури в господарстві

Вибір породи

Для домашнього розведення заводчики часто вибирають представників таких видів порід:

  • М’ясних. Відрізняються великими розмірами і середньою несучістю. Самки м’ясних порід визнані хорошими квочками.
  • Яєчних. Мають невелику масу – в середньому до 2,5 кг, але відрізняються підвищеною несучістю. З недоліків можна відзначити, що кури яєчних порід часто піддаються різним хворобам.
  • М’ясо-яєчних. Не настільки плідні, як представники яєчних порід, але мають більшу вагу і також є відмінними квочками. Не вимагають особливих умов утримання і відмінно підходять для розведення вдома, оскільки мають спокійну вдачу і рідко піддаються хворобам.

Для розведення курей вдома або на дачі необхідно спочатку придбати курчат. Для цього варто відразу звернутися до надійних постачальників, які реалізують особин продуктивних порід. З найпопулярнішими з них можна ознайомитися нижче:

Порода

Яйценосність (штук на рік) Маса (кг)

Опис

Ломан Браун

315

2-3

Витривалі кури, які мають коричневе оперення. Несуть яйця масою до 64 г. Показують високу продуктивність протягом 80 тижнів, тому далі утримувати їх нерентабельно.
Білий Леггорн

до 330

2-3 кг

Найпродуктивніша високопродуктивна порода для домашнього утримання, що має середземноморське походження. Яйценосність знижується після року утримання. Самки несуть яйця масою до 60 і з білою шкаралупою.
Хайсекс Браун

315

2,3-2,7

Виживаність курчат висока – 99%. При вигульному утриманні починають нести яйця з 4 місяця. Кури несуть великі яйця – масою 70 г.
Род-Айланд

230

До 3

Кури цієї породи відрізняються підвищеною рухливістю. Вони добре пристосовуються до вільного вигулу. Мають коричневе або темно-золотисте оперення. З їхньою участю можна виводити бройлерів, схрестивши курочку з півнем породи Кучинської ювілейної.
Амрокс

200-220

3,5-4,5

М’ясо-яєчна порода курей, виведена в Німеччині. Її представники виглядають досить масивно через пухке оперення, що нещільно прилягає до тіла. Яйценосність дещо знижується після першого року. Яйця мають міцну світло-коричневу шкаралупу і в середньому важать 56-60 г.

Адлерська срібляста

180

3-4

Мирний і спокійний птах із красивим, але погано розвиненим оперенням. Починає відкладати яйця в 6 місяців. Термін несучості триває до 4 років, причому протягом цього періоду кількість яєць не падає.
Московська чорна

170-180

2,5-3,3

Оперення цих курей дуже красиве – чорне із золотистими пір’їнками на шиї. З 5-місячного віку починають нести великі яйця, які у вазі можуть сягати 62 г.
Російська біла

250

1,5-2,4

Витривала та морозостійка птиця, яка має спокійний темперамент і швидко росте. Дозріває рано – до 5 місяців. Несе яйця білого кольору масою в середньому 56-60 г.
Нью-Гемпшир

220

2-3,5

Доброзичливий птах із червоно-коричневим оперенням. Не боїться морозів. Несе жовто-коричневі яйця вагою 60 г. Продуктивність знижується до 3 року.
Барневельдер

180

2,4-3,5

Голландська порода домашньої курочки. Швидко набирає м’язову масу, але досягає статевого дозрівання досить пізно – у 6-7 місяців. Відкладає великі яйця масою 80 г, але на початку яйцекладки можуть траплятися дрібні яйця. Їхній відтінок буває різним – від теракотового до темно-коричневого.

Партію добових пташенят краще придбати на птахофабриці з гарантією, що поголів’я є породистим і здоровим.

Скільки курей потрібно для розведення

Оптимальна кількість голів у господарстві залежить від способу утримання курей, яких виділяють два:

  • Підлоговий. Кількість птахів залежатиме від площі приміщення, оскільки на 1 кв. м не може приходити більше 5 особин. Усередині пташника має бути тепло (понад 5-7°C), світло і сухо, інакше може постраждати продуктивність несучок. Необхідно також подбати про сідала, на кожному з яких потрібно виділити по 20 см на 1 особину. Розташовувати сідала потрібно на одному рівні.
  • Клітковий. У кожну клітку можна влаштувати по 5-7 птахів. Щоб надалі отримати запліднені яйця, у стаді обов’язково має бути присутній півень.

З чого почати розведення курей у домашніх умовах? Побудувати клітки або обійтися без них? Відповіді на ці запитання вам дасть заводчик у своєму відео нижче:

Вважається, що в умовах клітинного утримання кури швидше розвиваються, несуться і набирають масу.

Організація місця утримання

Перш ніж приступати до облаштування курника, необхідно визначитися з тим, яким буде утримання поголів’я – сезонним або цілорічним. У літню пору можна просто організувати легке укриття і вигульний майданчик, а взимку краще переобладнати теплий сарай або побудувати новий курячий будиночок. Як зробити курник самостійно – читайте тут.

При будівництві курника слід врахувати такі рекомендації:

  • Висота стін має бути не менше 1,8 м. Їх бажано утеплити, щоб у приміщенні підтримувалася оптимальна температура в 15°C. Кури можуть комфортніше почуватися і за нижчих температур, однак від цього може постраждати їхня продуктивність.
  • У курнику обов’язково має бути фундамент – бетонний, цегляний, стовпчастий або стрічковий. На ньому потрібно настелити підлогу, краще дерев’яну. Якщо фундамент бетонний, його обов’язково потрібно застелити тирсою або соломою. Щоб кури не замерзали, товщина такого настилу має бути понад 10 см.
  • Дах курника має бути цілісним, без течі. Краще зробити її двосхилою, оскільки в цьому випадку можна організувати в приміщенні горище для зберігання курячого корму, сіна і різного начиння.
  • Щоб у приміщенні було світло, потрібно зробити хоча б одне вікно, але світло від нього не повинно потрапляти прямо на гнізда. До того ж необхідно повісити лампу, оскільки несучки люблять освітлені місця. Лампу варто помістити в плафон, щоб знизити ймовірність загоряння, а також зберегти джерело освітлення в чистоті. У нічний час світло потрібно вимикати.
  • Курник можна обладнати простою системою вентиляції. Для цього потрібно виконати невеликі наскрізні отвори у двох протилежних стінах. Одне з них має розташовуватися у верхній частині, а друге – в нижній.
  • У глибині курника потрібно облаштувати жердини сідала з розрахунку 30 см на кожну особину. Відстань між ними має бути 35 см, а від підлоги – понад 0,5 м. Використовуваний для сідала брус потрібно скрутити, щоб кури не поранилися. Між жердинами варто поставити лотки для збору курячого посліду, що в майбутньому значно спростить прибирання курника.
  • Гнізда варто прибити до стіни поблизу сідань. Їх можна зробити відкритими або закритими, але другий варіант кращий. Оптимальний розмір гнізда – 30х40 см. Його потрібно вистелити соломою та утеплити тирсою. На майбутнє слід врахувати, що яйця з гнізд краще виймати в ранковий час.
  • Встановити в курнику поїлки та годівниці, дещо піднявши їх над підлогою, щоб у них потрапляло менше бруду, посліду та іншого сміття. Чистити інвентар потрібно не рідше 1 разу на тиждень.
  • Чистити та дезінфікувати курник необхідно щонайменше 2 рази на рік. При цьому необхідно в міру забруднення засипати підлогу новою соломою або тирсою.

Своїм досвідом у розведенні курей, ділиться фермер у наступному відео:

Під час організації курячого будиночка потрібно пам’ятати, що він має бути теплим, світлим і чистим, щоб його мешканці могли почуватися захищено і не піддавалися зайвим стресам. Це дозволить отримати максимальну вигоду від розведення курей.

Облаштування вигулу

Кури, що утримуються на дачі, потребують щоденного вигулу, тому бажано поблизу курника організувати простір для птахів, де вони зможуть вільно гуляти в гарну погоду. Вважається, що на кожну особину потрібно відводити по 2 кв. м. м території на свіжому повітрі.

Вигул потрібно обгородити сіткою, щоб кури не змогли втекти і потоптати рослини на грядці. З цією метою краще використовувати сітку-рабицю. До того ж варто спорудити над вигулом прозорий навіс, щоб влітку створювалася тінь, у якій кури ховатимуться від сонця. Щоб вони мали вільний доступ до корму і чистої води, у місці для вигулу слід поставити кілька годівниць і поїлок.

Якщо вам потрібна порада, як самостійно зробити годівницю для курей, то ця стаття буде вам корисною.

Досвідчені фермери рекомендують обладнати лаз дверима, щоб дикі та домашні тварини не могли проникати в курник. Влітку лаз для вигулу можна залишати відкритим, оскільки в цей період птахи часто виходять на свіже повітря. Взимку ж вигул не повинен тривати довше двох годин, і він можливий тільки в разі температури повітря не нижче -14°C. Якщо прийшли сильні морози, курей потрібно цілодобово утримувати в утепленому будиночку.

Догляд за курчатами

Утримання курчат вважається нескладною справою, проте для успішного їхнього розведення потрібно врахувати низку правил:

  • Для виведення курчат на одного півня потрібно розмістити від 5 до 10 самок. Несучки повинні висиджувати яйця протягом 5 днів. Далі ж під них можна підкласти нові яйця.
  • Якщо курки не висиджують потомство, потрібен інкубатор, який можна придбати в магазині або виготовити своїми руками. Молодняк у такому апараті можна отримати через 28-29 днів.
  • Пташенят потрібно тримати в коробці, застеленій газетами. Щоб його обігрівати, краще використовувати лампу розжарювання. Є й більш бюджетний варіант – ємність із гарячою водою, обгорнута щільним матеріалом.
  • У перші дні життя розводити виводок необхідно при температурі близько 30°C. Далі її можна знизити до 20°C.
  • Годувати курчат потрібно трьома видами їжі – рідким кашоподібним кормом, сухим комбікормом, рубаними яйцями і сиром. Остання категорія дозволить пташенятам отримувати білки, які потрібні для нормального розвитку мускулатури травного тракту і вироблення життєво важливих ферментів.
  • Мішанки мають складати основу раціону пташенят протягом перших 10 днів, а далі можна вводити в їхнє меню сухий корм. Його частка повинна становити половину добового раціону до 2-місячного віку курчат. При цьому цільне зерно їм можна давати тільки через місяць, інакше вони можуть вдавитися.
  • У картонних клітках обов’язково треба встановити поїлки з чистою водою. Деякий час у неї можна підмішувати невелику кількість марганцівки. Такий напій дозволить продезінфікувати шлунок пташенят.
  • Переселяти пташенят у загальний курник можна у віці 3-х тижнів. До цього часу їм уже можна давати моркву, кропиву, висівки, пшеницю, бадилля, крейду або черепашки. Повний перехід на дорослий корм можна здійснити у віці 2 місяців.

Курчатам заборонено давати свіже молоко, оскільки воно виводить з ладу травлення і викликає склеювання оперення.

Особливості розведення курей-несучок

Яйця домашніх курей кращі за фабричні аналоги за низкою параметрів – поживним складом, вагою, природним кольором жовтка. Їх можна реалізовувати на ринках, приватних точках або ярмарках, попередньо отримавши ветеринарний огляд. Щоб зайнятися подібним бізнесом, необхідно розводити курей-несучок, серед яких великою продуктивністю і здатністю до адаптації відрізняються такі породи:

  • Кучинська ювілейна;
  • Леггорн;
  • Хайсекс;
  • Ломан Браун;
  • Пушкінська.

Більше інформації про породи хороших несучок шукайте тут.

Купувати птахів яєчних кросів краще у весняний сезон. Їхній вік має бути від 3 до 4 місяців, оскільки молодняк починає нестися вже з 5 місяців. Таким чином, можна досить швидко компенсувати витрати за купівлю та утримання курей.

Умови утримання

Щоб розводити несучок удома, необхідно забезпечити їм відповідні умови утримання:

  • Температура в курнику повинна триматися на рівні +25°C. Надмірно низькі її показники неприпустимі, інакше постраждає продуктивність несучок.
  • Освітлення має бути природним і штучним. Для першого в курнику необхідно зробити вікно і кватирку, а для другого – встановити лампи розжарювання. Світловий день має тривати з 6 ранку до 7 вечора. У холодну пору року його можна продовжувати за допомогою штучного світла.
  • У курнику обов’язково встановити гнізда з розрахунку 1 гніздо на 3-4 особини. Їх потрібно розташовувати на висоті 0,5 м від підлоги.
  • У приміщенні встановити достатню кількість годівниць і поїлок, щоб птахи не давилися і не влаштовували бійок під час напування і годування. Для цього слід виходити з такого розрахунку – 10 см на 1 особину.
  • Підтримувати в курнику чистоту і в міру забруднення прибирати послід. Варто 1-2 рази на тиждень міняти підстилку, а також не допускати її зволоження.
  • Організувати біля курника місце для вигулу птиці. Для цього можна просто обгородити прилеглу до нього площу сіткою з дрібними вічками.

Вважається, що 10-20 квочок почуватимуться комфортно на площі не менше 2х3 м.

Чи потрібен півень?

Розселяючи курей-несучок у готовому приміщенні, заводчики-початківці цікавляться, чи потрібно підселяти до них півнів. У цьому немає потреби, оскільки несучість за їх відсутності навіть дещо підвищується. Однак багато птахівників все ж вважають за краще утримувати самців, щоб підтримувати структуру зграї. До того ж незапліднені яйця непридатні для інкубатора.

Щоб прийняти рішення, як вчинити вам, рекомендуємо додатково прочитати статтю про те, коли потрібен півень курям-несучкам.

Годування

Кури-несучки невибагливі в харчуванні, хоча й потребують великої кількості білка. Для цього в їхньому раціоні обов’язково має бути присутній такий корм:

  • пшениця;
  • комбікорм;
  • рибне або кісткове і м’ясо-кісткове борошно.

Годування курей

До того ж вони потребують підвищеної кількості кальцію, щоб шкаралупа яєць була досить твердою. Його запаси можна заповнювати за рахунок додавання в корм спеціальних добавок. До них належить:

  • крейда;
  • подрібнена яєчна шкаралупа;
  • товчені черепашки;
  • дріжджі.

Раз на тиждень курям варто давати сіль для кращого засвоєння їжі та знищення гельмінтів (глистів).

Регулярно їм також варто давати коренеплоди і трави. Найкращими добавками до кормової суміші стануть;

  • морква;
  • капуста;
  • кабачки;
  • картопля;
  • буряк;
  • кропива;
  • бурякове або морквяне бадилля;
  • лобода.

При цьому вкрай важливо коригувати раціон курочок залежно від пори року. Восени їм можна давати груші та яблука, а ось взимку слід збільшити відсоток зерна і скоротити частку коренеплодів. До того ж потрібно постійно стежити за наявністю чистої води в поїлках. Взимку не можна допускати її замерзання.

Про те, як самостійно зробити поїлки для курей і курчат, можна прочитати в цій статті.

Годувати курей необхідно 2-3 рази на добу. Вранці потрібно давати білковий корм на кшталт пшениці та висівок, в обід – мішанку, а ввечері – зерно. Вкрай важливо давати їм корм строго у відведений час, інакше може постраждати їхня несучість.

Особливості розведення курей-бройлерів

Для отримання м’яса на продаж найдоцільніше розводити бройлерів, які належать до селекційної м’ясної породи курей. Вони мають високі темпи приросту, тому активно розвиваються і швидко набирають масу тіла. Завдяки цьому витрати на кормові суміші нижчі, ніж при розведенні змішаних кросів.

Селекціонери пропонують різні кроси, виведені шляхом схрещування курей м’ясних порід. Високими показниками продуктивності та якості м’яса відрізняються такі бройлери:

  • РОСС 301;
  • РОСС 708;
  • Бройлер-61;
  • КОББ 500.

Купувати представників цих кросів слід у віці 10 днів. При цьому потрібно вибирати активних пташенят із блискучими очима. Потрібно переконатися в тому, що їхній живіт м’який і підтягнутий, пух рівномірний, а крила щільно прилягають до тіла.

Способи розведення

Розводити бройлерів можна двома способами:

  • Інтенсивним. Передбачає купівлю молодняка кожного триместру. Дозволяє розводити курей цілий рік.
  • Екстенсивним. Поголів’я купується в період з весни до середини літа. Молодняк вирощується до потрібних показників, а після забивається і відправляється на продаж. Розведення починається тільки в наступному сезоні.

Незалежно від способу розведення, отримане м’ясо можна реалізовувати в приватних магазинах, на ринку і ярмарках. Воно користується більшим попитом, ніж м’ясо птахофабрик, оскільки є ніжнішим, ароматнішим і смачнішим. До того ж таке м’ясо вважається не тільки дієтичним, а й більш повноцінним за рахунок високого вмісту білка.

Умови утримання

Новокуплених курчат можна тримати в коробках, але не можна допускати сильної тисняви. Для цього на 1 кв. на метр площі не повинно приходити більше 15-20 особин. Оптимальна температура в першу добу – 30°C. Надалі її можна щодня знижувати на 1-2°C і зупинитися, коли показник досягне близько 20-19°C.

Після кількох днів утримання в коробці курчат можна пересадити в клітки. У кожній із них має бути не більше 20 особин. Є й інший спосіб розведення бройлерів – на підлозі або на підстилці, що передбачає обов’язкове використання насипання з тирси, деревини та кори. У цьому разі необхідно дотримуватися таких правил:

  • Кожен квадратний метр посипати 1 кг порошку негашеного вапна, а потім присипати тирсу шаром 10 см.
  • Створити вентиляцію в приміщенні.
  • Підтримувати рівень вологості не вище 65%.

Відгодівля

Годуванню бройлерів потрібно приділити найпильнішу увагу, оскільки від цього залежатиме інтенсивність їхнього росту. Раціон птахів потрібно складати в міру їхнього дорослішання:

  • З 1 по 3 добу. Годувати курчат вареними яйцями, молоком і сиром.
  • З 3 по 5 день. Додати в меню подрібнену свіжу зелень (20%), пророщене зерно (10%), трав’яне борошно (5 г).
  • З 5 дня. У раціон потрібно вводити мінеральні речовини з розрахунку 3 г на кожну особину. Найбільш корисними вважаються добавки у вигляді кісткового борошна, крейди, подрібнених черепашок.
  • З 15 дня. Меню можна доповнити морквою, відвареним м’ясом. У ньому обов’язково мають бути присутні такі продукти

    • вівсянка;
    • пшоно;
    • подрібнена пшениця;
    • кукурудзяна крупа;
    • подрібнений ячмінь.
  • З 3-тижневого віку. 20% кормової суміші потрібно замінити відвареними коренеплодами картоплі.
  • З 2-місячного віку. З раціону потрібно виключити білкові продукти, замінивши їх травами.

Щоб кури активно набирали масу і при цьому не жиріли, необхідно також суворо дотримуватися режиму харчування. У перший тиждень їх варто годувати 8 разів, у другий – 6 разів, у третій і четвертий – 4 рази. З досягненням місячного віку їх можна переводити на 2-разове харчування.

Розведення курей як бізнес

Багато заводчиків розводять курей, щоб отримувати яйця або м’ясо на продаж. Залежно від напрямку діяльності і визначаються нюанси бізнесу. Вважається, що розведення курей м’ясних порід приносить більше прибутку, ніж розведення несучок, однак воно також вимагає більше витрат на утримання і годування птахів.

При розведенні несучок прибуток можна отримувати з першого місяця і протягом наступного півроку, поки не знизиться несучість курей. Вважається, що одна несучка приносить 1 яйце на 2 дні. Нестися вона починає у віці 4,5-5 місяців, а період її активної продуктивності становить близько 6 місяців, після чого буде потрібно оновити поголів’я.

У невеликому господарстві можна утримувати до 30 голів. Якщо вважати, що ринкова вартість десятка домашніх яєць дорівнює 60 рублів, то за місяць можна виручити 2 700 рублів, а за весь сезон – 14 850 рублів.

Якщо розводити бройлерів на м’ясо, то потрібно витратити більше коштів на їх утримання, оскільки такі птахи потребують дорожчого харчування та поліпшених умов вирощування. До того ж заздалегідь потрібно враховувати, що в середньому третина молодняка гине. Що стосується переваг, потрібно відзначити, що бройлери швидко ростуть, додаючи щодоби по 50 г кожну добу. У середньому вони досягають свого максимуму у вазі за 1,5-2 місяці, але не довше 80 днів.

Прийнято вважати, що чиста вага після забою курки становить 2 кг. Ринкова вартість м’яса свійської птиці становить 250 рублів за кілограм. Таким чином, за одну особину можна виручити 500 рублів. Якщо в господарстві утримуються 30 особин, то з них можна заробити близько 15 тис. рублів.

Додаткову інформацію про розведення курей як бізнес, можна дізнатися з відео нижче:

За великого господарства одночасно можна розводити несучок і бройлерів, однак утримувати їх слід у різних приміщеннях.

При правильному розведенні курей кожен заводчик може отримувати яйця і м’ясо вищої якості. Більш того, подібну продукцію можна успішно реалізовувати в магазинах, приватних точках або на ярмарках. Для безвідходного виробництва пташиний послід слід використовувати як добриво для городу. Починаючи з невеликого господарства, можна поступово набиратися досвіду і нарощувати обороти подібного бізнесу.